Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Dow прибави над 400 пункта, възстановявайки се от загубата от предходната сесия

Технологичните и финансовите компании поведоха ръстовете на Wall Street

Dow прибави над 400 пункта, възстановявайки се от загубата от предходната сесия

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса приключиха редовната търговия с ръстове, възстановявайки се от спадовете от предходната сесия, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 433,79 пункта, или с 1,29%, до ниво от 34 021,45 пункта. Dow се срина с 680 пункта в сряда, отчитайки най-слабата си сесия от януари.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 1,22% до 4112,50 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite прибави 93,31 пункта, или 0,72%, към стойността си, покачвайки се до равнище от 13 124,99 пункта.

Акциите на Microsoft, Apple, Alphabet, Facebook и Amazon се връщат към растеж, поскъпвайки съответно с 1,65%, 1,78 на сто, 1,27%, 0,89% и 0,33 на сто.

Google обяви, че нейното звено за облачни услуги е спечелило сделка за доставката на изчислителни и мрежови ресурси на компанията на Илон Мъск SpaceX. Целта е да помогне за предоставянето на интернет услуги чрез сателитите Starlink. SpaceX ще инсталира наземни станции в центровете за данни на Google, които се свързват със сателитите, така че да започне да предлага бърза интернет услуга на компании през втората половина на тази година.

Акциите на Tesla поевтиняха с повече от 3%, докато цената на книжата на General Motors и Ford Motor Co. се повиши съответно с 1,56% и 1,85 на сто. Ford обяви, че ще ускори прехода си към електрическа мобилност на фона на засилващото се търсене на екологични автомобили.

Акциите на производителите на чипове Nvidia и AMD поевтиняха съответно с 0,68% и 2%, докато тези на конкурента Intel поскъпнаха с 0,73%.

При финансовия сектор цената на книжата на Visa и MasterCard се повиши съответно с 1,41% и 0,95%, докато акциите на JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup и Wells Fargo поскъпнаха съответно с 2,57%, 1,6 на сто, 1,43% и 1,67 на сто. 

Още по темата

В същото време книжата на енергийните дружества остават на червена територия на фона на продължаващото възстановяване на дейността на най-големия петролопровод в САЩ след кибератака от миналата седмица. Атаката доведе до остър недостиг на горива, като в много щати бензиностанциите останаха незаредени.

Инвеститорите обърнаха внимание и на икономическите данни от САЩ.  Подадените заявления за помощи при безработица в САЩ се понижиха до нов пандемичен минимум миналата седмица, тъй като доверието в бизнеса се засилва и работодателите се стремят да заемат повече работни позиции, останали отворени заради ограниченията. Подадените за първи път молби по редовните държавни програми са намалели с 34 хил. на 473 хил. през седмицата, приключила на 8 май, показват данните на Министерството на труда. Средната оценка в проучване на икономисти от Bloomberg беше за 490 хил. молби. Данните от предходната седмица бяха ревизирани до 507 хиляди.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 1,654% и 2,399 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкуренти валути, отчете ръст от 0,01% до 90,72 пункта.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижи с 3,39% до 66,97 долара за барел, а фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 3,5 на сто до 63,77 долара за барел.

Цената на златото нарасна с 0,1% до 1824 долара за тройунция.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от САЩ
Dow Jones изтри 210 пункта и записа втори пореден ден на спад